Zlacnenie rudy a uhlia nemusí viesť k poklesu cien ocele v Európe

11.01.2015 Celý región

Berlín 11. januára (TASR) - Súčasný pokles ceny železnej rudy a koksovateľného uhlia automaticky nevedie k zlacneniu stavbárskej ocele, automobilových plechov a strojárskej produkcie. Informuje o tom DPA. Prezident hospodárskeho združenia Stahl Hans Jürgen Kerkhoff konštatoval, že pokles ceny železnej rudy a koksovateľného uhlia na svetovom trhu pokračuje niekoľko týždňov, ale nie je jasné, či bude dlhodobý, či sa nižšie nákupné ceny hút prejavia v národnom hospodárstve, či ho napokon pocítia aj spotrebitelia.

Kerkhoff dodal, že situácia na surovinových trhoch sa môže rýchlo radikálne zmeniť. Môže ju výrazne ovplyvniť pomerne malá, ale vplyvná skupina dodávateľov. Zdôraznil, že "nebezpečne prudko rastie protekcionizmus aj ich netrhové správanie".

Európski oceliari zápasia s množstvom problémov. Usilujú sa o zníženie nákladov, ale napriek tomu mnoho firiem zostáva v červených číslach. V medzinárodnej súťaži sa cítia znevýhodnení vysokými cenami elektrickej energie a predpismi na ochranu životného prostredia. Koncern Salzgitter a jeho divízia rúr Europipe pociťuje dôsledky ukrajinskej krízy a rozhodnutia Gazpromu zrušiť projekt plynovodu Južný prúd.

DPA koncom decembra informovala, že sa v nej výroba zastavila ešte začiatkom decembra a obnoví sa až v druhej polovici februára. Hrozí, že niekoľko stoviek jej pracovníkov začne pracovať na skrátený mesačný úväzok a možno dôjde aj k ich prepúšťaniu.

Zatiaľ nie je jasný ani vývoj cien surovín potrebných na výrobu kvalitnej ocele ako kobaltu, molybdénu, niklu a tantalu. Ich ceny koncom minulého roku kolísali v rozsahu 16 až 36 %. Peter Buchholz z Nemeckej agentúry pre nerastné zdroje odhaduje, že by mohla mierne zlacnieť časť oceliarskeho sortimentu pre stavebníctvo a automobilový priemysel.
 

Vyberte región